Lesgeven in tijden van corona
Frida Kahlo, Symboliek in kunst en fotografie, World Press
Start cursussen (Basiscursus, Vervolgcursus, Smartphone fotografie)
FotoVisieGroep – Doorlopende Fotogroep 9 bijeenkomsten per jaar

Beste allemaal,
Hopelijk heeft iedereen afgelopen zomer genoeg kunnen ontspannen om werk of school weer te kunnen hervatten!
Hier een paar updates voor het nieuwe lesseizoen!

Lesgeven in tijden van corona

op locatie fotograferen

Het afgelopen jaar zijn de cursussen beïnvloed door corona: noodzakelijkerwijs moesten sommige lessen online worden gegeven.

Voordeel is dat iedereen gezamenlijk naar hetzelfde lesmateriaal en foto’s kijkt en dat details soms beter te zien zijn.  Interessante gesprekken en van elkaar leren blijft dus goed mogelijk.
Ook in mijn online lessen oefent iedereen de praktijk meteen en bespreken we de resultaten met elkaar.

In elke cursus geef ik bovendien praktijkles(sen) buiten. Samen kijk je naar de te fotograferen onderwerpen. Hierdoor ontstaan er weer ándere waardevolle gesprekken. Verder valt het mij op dat cursisten in de praktijkles andere vragen over hun camera’s stellen dan in de online les.

Afhankelijk van de coronaregels, zal ik mijn lessen aanpassen aan de mogelijkheden die zich op dat moment voordoen. Te denken valt bijvoorbeeld ook aan een combinatie fysieke les en online les.

 

Frida Kahlo en symboliek in kunst en fotografie

Frida KahloHeerlijk dat we weer naar de musea kunnen! Even een andere wereld induiken en je laten inspireren door goed werk. In het Cobra-museum in Amstelveen is nog de tentoonstelling van Frida Kahlo te zien, zie https://cobra-museum.nl/

Zelden zag ik een kunstenaar die zo direct en eerlijk haar gevoelens laat zien. Ik onderschrijf hierbij de tekst van haar man Diego Rivera:
“Ze is de eerste vrouw in de kunstgeschiedenis die met absolute en nietsontziende oprechtheid, en je zou kunnen zeggen met gelaten wreedheid, al die algemene en bijzondere thema’s behandelt die alleen vrouwen betreffen”.

Wat mij betreft is de pijn die zij laat zien niet altijd speciaal aan vrouwen voorbehouden, maar dit even terzijde.
Frida schilderde met een bijzonder zorgvuldige techniek, soms bijna fotografisch, met gebruikmaking van prachtige kleuren.

Frida leefde altijd met grote pijn, veroorzaakt door een verschrikkelijk busongeluk op haar 18e. Ze moest ook nog eens vele operaties ondergaan in haar leven en was vaak maandenlang aan bed gekluisterd. Door dit busongeluk kon ze tot haar grote verdriet ook geen kinderen krijgen.

 

 

Frida Kahlo Symboliek

 

Onder andere in bijgaand beeld laat zij zien wat haar overkwam. Wat een doeltreffende symboliek om op deze manier haar pijn te verbeelden. Haar lichaam als dat van een ree, hulpeloos overgeleverd aan pijlen en wonden. Je voelt dat er geen ontsnappen aan is.

Die symboliek waar Frida gebruik van maakt, hoe werkt dat eigenlijk in de fotografie?
Dit is nu gebruik maken van “beeldtaal”. Iets waar kunst en fotografie altijd over gaat. Leuk om je daarvan bewust te worden!

 

 

 

 

Mads Nissen World Press Photo

 

In de winnende foto van Mads Nissen voor de World Press 2021 bijvoorbeeld, wat voor symboliek is daarin te vinden? Graag hoor ik jullie ideeen daarover! In mijn lessen komen dit soort dingen altijd aan de orde.

Willen jullie nog World Press foto’s zien (over Afrika), dan kun je dat doen in het Tropen Museum tot 8 januari, zie https://www.worldpressphoto.org/calendar/2021/through-the-lens-of-photographers-from-the-african-photojournalism-database

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij breng ik nog even onder jullie aandacht welke cursussen binnenkort starten:

Basiscursus Fotografie met Praktijk in Haarlem, start 22 september en 6 oktober
Verdiepingscursus Fotografie in Haarlem, start 3 november

FotoVisieGroep – Doorlopende Fotogroep 9 bijeenkomsten per jaar

FotoVisieGroep
Voor degenen die bezig willen blijven met hun fotografie, kennis willen opdoen en hun foto’s willen bespreken, is er de FotoVisie Groep. De bespreking en de kennis die gedeeld wordt heeft tot doel jouw persoonlijke visie in de fotografie te ontwikkelen en te versterken.

Wil je meedoen met de FotoVisie Groep?
Mail naar marijke.diel@gmail.com of bel 06-10 16 83 72

 

 

 

 

 

 

Bertien van Manen, start fotocursussen en Wolkenfotografie

Bertien van Manen

Op de valreep, tot en met 20 september 2020,  kunt u het Stedelijk Museum in Amsterdam nog de fototentoonstelling van Bertien van Manen.
Bertien van Manen heeft veel betekend in de Nederlandse fotografiewereld. Mij spreken haar boeken over Rusland en China het meest aan.

Typerend aan haar fotografie in bijvoorbeeld Rusland en China is dat Bertien van Manen met een kleine camera werkt.
Dit werkt als het ware een soort ‘snapshot’ fotografie in de hand. Net alsof de foto’s terloops en ongeposeerd zijn gemaakt. Ongepolijst.

 

 

 

 

 

 

Mocht u misschien denken dat dit soort fotografie makkelijk is te maken……..dan vergist u zich.

Bertien van Manen weet echt wel welke foto’s ze uit moet kiezen om tot een boeiend verhaal te komen!
In het verleden heb ik over het ‘snapshot’ fenomeen met collega’s veel discussies gevoerd.
Snapshot fotografie moet eruit zien alsof het terloops is gemaakt. Het liefst zonder esthetisch doel.
Maar een geoefend fotograaf is mijns inziens niet in staat op onesthetische gronden foto’s te selecteren.
Of deze fotograaf nu expres kiest voor esthetiek of juist niet, het zijn zeer bewuste keuzes.

Welnu, dit verhaal over snapshotfotografie is een beetje een uitstapje in het kijken naar het werk van Bertien van Manen.

Als u erheen gaat, kijk dan vooral naar hoe dicht zij de mensen is genaderd en deel uitmaakt van hun leven op dat moment. Dat is heel bijzonder!
Hier de link naar het Stedelijk

Start Basiscursus op woensdagen 16 september en 30 september in Haarlem + praktijkdag op zondagochtend

Mijn basiscursussen in Haarlem starten op bovengenoemde data.
In deze korte en compacte fotocursus met praktijk (op 1,5 meter) leert u hoe je je beeld kan beïnvloeden met diafragma en sluitertijd.
Weet u eenmaal hoe dit moet, dan heeft u uw fotografie veel beter in de hand! Meer info, zie Basiscursus

Wolken fotowedstrijd in het Teylers en de Verdiepingscursus Fotografie

Het Teylersmuseum houdt een fotowedstrijd over wolken fotograferen, gebaseerd op de schilderijen van John Constable.
Als cursisten dit wensen kan ik hieraan in de Verdiepingscursus Fotografie extra aandacht besteden.
Wie weet, maakt u wel een fantastische wolken foto en kan u meedoen aan de wedstrijd!
Hier een voorbeeld van de wolken van John Constable:

 

 

 

 

 


Start Verdiepingscursus Fotografie in Haarlem op woensdag 4 november (+ twee praktijkdagen op zondagochtenden).

Deze cursus is ontwikkeld voor iedereen die zich meer wil verdiepen in fotografie en communicatie via beeld.
Door middel van het kijken naar goede fotografie, voorbeelden en opdrachten kom u erachter hoe u een verhaal zou kunnen vertellen.
Technische kennis rondom story-telling en zwart-wit fotografie geven uw verhaal nog meer body.
Meer info over de Verdiepingscursus Fotografie, zie Verdiepingscursus

De Lorentz Formule

Wilt u iets leuks beleven in Haarlem, ga dan naar de theatrale vertolking over Lorentz en zijn manier van denken in het Teylers museum.
Leuk om naar te kijken en mee te denken, ook al heb je de eerste voorstelling, voor coronatijd,  al gezien. Echt de moeite waard!
Meer info Zie https://www.teylersmuseum.nl/nl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/de-lorentz-formule

 

 

Nieuw! Smartphone fotografie

Ik heb een nieuwe cursus ontwikkeld, namelijk Smartphone fotografie. Betere foto’s maken met de camera die je altijd bij je hebt! Je leert over fotografie maar ook over handige apps en wat je hiermee kunt doen. Start: vrijdag 4 oktober van 10:15-12:15, 3 lessen, zie https://www.fotocursushaarlem.com/smartphone-fotografie-basis-met-praktijk-in-haarlem/

Natuurlijk geef ik ook nog steeds de basiscursus met de ‘gewone’ camera, nog steeds nodig voor de kwaliteitsfotografie. Start 25 september van 19:15-21:15 uur, 3 lessen, zie https://www.fotocursushaarlem.com/fotocursus-basis-met-praktijk/
Graag tot ziens!

Smartphone fotografie Marijke Diel

Gestolen Bliksemschichten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel is er bij het Teylers museum een tentoonstelling die gaat over electriciteit. Het Teylers kondigt dit aan met de foto hierboven.
Het deed me onmiddellijk denken aan het werk van Hiroshi Sugimoto, een Japanse fotograaf die dit voorjaar te zien was in het Foam in Amsterdam.

Hoe geheimzinnig is dit en hoe is het mogelijk om een bliksemschicht vast te leggen?
Een bliksemflits is er maar heel even en bijna direct weer verdwenen. En toch kan het ergens blijven en wel op een foto!
Hier zijn een twee foto’s van Hiroshi Sugimoto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe doe je dat nu, een bliksemflits vastleggen?
Je kunt ’s nachts bij bliksem een lange sluitertijd op je camera instellen, op een goede plek staan en dan komt die bliksem vanzelf op je foto!

 Je zou misschien denken dat Hiroshi dit ook heeft gedaan. Maar je ziet aan zijn foto’s dat het hier toch wel gaat om heel bijzondere vormen van ‘bliksem’ flitsen. Hiroshi heeft de natuur een handje geholpen met zo’n soort ‘electriseer machine’ die in het Teylers museum staat. te zien op deze foto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit apparaat maakt electrische ontladingen. Het is nog een hele kunst om zo’n ontlading op te wekken. Er werd veel geëxperimenteerd, want je kunt niet voorspellen hoe de ontlading eruitziet. Hiroshi heeft regelmatig onder stroom gestaan.

De kracht van Hiroshi’s bliksems op zijn foto’s

De foto’s van Hiroshi zijn goed doordacht. In de uitvoering van zijn werk heeft hij bewuste keuzes gemaakt. Met de keuze van de foto’s die hij wil laten zien, het afdrukken zelf, de grootte van het werk, en de rangschikking hiervan, laat zijn eigen stijl (manier) zien.

Hoe komt Hiroshi Sugimoto nu op het idee om zoiets te gaan doen, wat voor gedachten zitten hierachter?
Bij het bestuderen van zijn werk blijkt dat hij gefascineerd is door ‘vroegere’ uitvinders zoals Michael Faraday en Fox Talbot, een van de uitvinders van fotografie. Toen Hiroshi in Engeland de woning van Fox Talbot bezocht bleek dat die met  Michael Faraday een gezamenlijk onderzoek had gedaan naar statische electriciteit. Hiroshi wilde met zijn eigen ogen zien wat deze pioniers hadden ontdekt. Hij wilde dit in beeld brengen op zijn eigen manier.

Hierdoor brengt Hiroshi Sugimoto het verleden naar het heden en legt hij ook andere verbindingen: in technisch opzicht, in creatief opzicht, maar ook in zeggingskracht: in hoeverre kan de mens de natuur bedwingen? Zijn de ‘bliksem’ flitsen gemaakt door een machine nu ‘natuurlijk’ of eigenlijk helemaal niet?

De aanpak van Hiroshi Sugimoto is één manier om te komen tot een indrukwekkend fotoproject. Vaak zie je dat er een interessant project ontstaat doordat de kunstenaar bereid is diep in zijn fascinatie te duiken.

Heb jij ook een fascinatie en zou je die willen onderzoeken? Laat het weten! Het kan jouw fotografie verdiepen en uitbreiden.  Reageer hieronder en ik denk met je mee. Binnen de vervolgcursus fotografie die start op 21 maart (meer info: https://www.fotocursushaarlem.com/fotocursussen-met-praktijk/vervolgcursus-fotografie-met-praktijk-1/) is er ruimte om jouw thema daadwerkelijk aan te pakken.

Met vriendelijke groet,

Marijke Diel

Foto-expositie 4 en 5 november 2017 Kunstlijn Haarlem

Marijke Diel, Marja van Hout, Luzia Engesser en Nathalie Sook
heten u hartelijk welkom op de expositie
´Parels´
bij HOMESTORE, Zijlstraat 26 Haarlem van 12:00 – 18:00 uur
Foto expositie Kunstlijn Haarlem Marijke Diel
Meer kunstenaars zien dit weekend?
http://www.kunstlijnhaarlem.nl/kunstlijn/

De fotocursussen en workshops voor 2018 zijn weer ingepland!
Kijk op
www.fotocursushaarlem.com
www.fotoworkshopamsterdam.nl
Portfolio: www.marijkediel.nl

Voor degenen die dit weekend zijn verhinderd blijft de expositie een week langer te zien, namelijk tot en met 12 november.

Foto-expositie ‘Waterschap’­­

Foto-expositie ‘Waterschap’­­
Tijdens het weekend van Kunstlijn Haarlem

Hierbij heet ik u welkom op de foto-expositie ‘Waterschap’
op Zaterdag 31 oktober en Zondag 1 november van 12.00 tot 17.00 uur in het voormalige ‘Appel’, straks ‘Tour de France’, Spaarne 94 in Haarlem.Zonnevechter C Marijke Diel 600x390

www.marijkediel.nl
www.fotocursushaarlem.com
Nieuwe fotoworkshops in Haarlem? Zie
https://www.fotocursushaarlem.com/workshop-fotografie/
Fotoworkshops architectuur in Amsterdam? Zie
www.fotoworkshopamsterdam.nl  

Zondag 1 november 16.00 uur: concert in Appel van de HJC Swingmates!
Foto’s kijken = graties. Wil je blijven voor het concert? Toegang 10 euro.

Appel/Tour de France bevindt zich in centrum Haarlem, 20 minuten lopen vanaf het station en 6 minuten lopen vanaf de Grote Markt!

U kunt parkeren in parkeergarages De Appelaar of De Kamp http://www.centrumparkeren.nl/haarlem/parkeergarages http://www.kunstlijnhaarlem.nl/ 

Nieuw! Fotobespreekgroep

Voor de liefhebbers van fotografie en degenen die hiermee graag willen doorgaan, start Marijke nu de Fotobespreekgroep.

Lees meer