Over Marijke
Toen ik tien jaar was, wilde ik al heel graag een fototoestel. Ik erfde er een van mijn oma en maakte tientallen foto’s van mijn familie. Op latere leeftijd, toen ik zelfstandig was, ben ik een fotografiecursus gaan doen. Dát was het helemaal!

Ik kwam terecht bij Machiel Botman, autodidact en kunstenaar. Machiel is gericht op communicatie via foto’s en veel minder op techniek. Hij probeert zijn persoonlijke gevoelens en belevenissen via zijn fotografie over te brengen. Zijn manier van kijken spreekt mij nog steeds aan. Ik bleek aanleg voor fotograferen te hebben.

Ik besloot de Kunstacademie in Den Haag te volgen, afdeling Fotografische Vormgeving. Ik vond het heerlijk intensief met een onderwerp bezig te zijn en dan een praktisch resultaat in handen te hebben. Niets is leuker dan met z’n allen foto’s te bespreken en te bekijken hoe ze gemaakt zijn, wat de fotograaf wil overbrengen en wat de mensen ervaren.

Communicatie via beeld
Het blijft geheimzinnig dat gevoelens zijn af te lezen van een stukje papier. Hoe komt dat, hoe krijgen mensen dat voor elkaar? Een goede compositie kan daar bijvoorbeeld aan bijdragen, maar dat is het nóóit alleen en het is niet het belangrijkste. Waarom straalt de ene foto warmte uit en de andere kilte? Een veelheid van zaken heeft daarmee te maken. Al deze aspecten boeien mij zeer.

Docentschap
Ik ga graag met mensen om en ik heb er veel plezier in te zien hoe cursisten de camera en fotografie ontdekken. Behalve dat de cursisten ook de technische kneepjes van het vak leren, zal ik hen altijd stimuleren de persoonlijk fotografische kwaliteiten te ontwikkelen. Dit doe ik o.a. door gezamenlijk foto’s van de cursisten zelf en fotografen te bespreken.

Werk in opdracht
De overeenkomst tussen lesgeven en werken in opdracht is dat ik met mensen bezig ben. Ik krijg een inkijkje in een nieuwe wereld. Ik verdiep me in de personen, onderzoek de omgeving en bekijk hoe men het best tot hun recht komt.
Als kunstenaar is het voor mij belangrijk mijn creatieve bron op gang te houden. In het algemeen doe ik dit door vrij werk te maken.

Na een paar intensieve jaren waarin ik mij o.a. met mijn opleiding tot docent 1e graads heb beziggehouden, is het weer tijd om hiermee aan de slag te gaan. Het is heerlijk om met vrij werk bezig te zijn. Soms krijg ik daardoor ook weer opdrachten binnen, en dat is helemaal leuk!

Portfolio Marijke Diel, zie website portfolio Marijke Diel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *