Referenties van tevreden klanten

2023 Basiscursus Fotografie Haarlem:

Myrna (28):  Marijke laat ons eerst zelf nadenken. Dat is heel leerzaam. Het is heel fijn om als groep samen de oefeningen te doen en meteen feedback te krijgen.
Gino (52): eerst behandelen we een stukje theorie, daarna oefenen we en bekijken we wat de effecten zijn. Heel leerzaam!

Marije (17): Heel leuk om op de praktijkdag aan de slag te gaan met z’n allen!

Marja: heel leuke cursus. Heb veel geleerd over fotografie. De technische kant maar ook een andere manier van kijken. Ik heb ook duidelijk gemerkt dat de docent over didactische vaardigheden beschikt. Ik vind het echt een aanrader voor anderen!

Basiscursus Fotografie Haarlem 2022:

Tessel (27 jr): Ik had al veel zelf uitgezocht over fotografie maar ik heb toch veel geleerd en genoten!
Marijke heeft individuele aandacht voor iedereen. We oefenen en krijgen meteen feedback. Ik heb, al met al, veel aan de cursus gehad!

Rianne (32 jr): Ik vind het een leuke mix van theorie en praktijk.  Marijke laat goede voorbeelden zien. Wat je leert, kun je meteen toepassen!

Robin (33 jr): Ook ik had al veel zelf uitgezocht over fotografie. Maar het blijkt goed te zijn om vanaf het begin te beginnen. Te leren hoe de camera  precies werkt. Als je dat begrijpt, welke instellingen doen wat en waar moet je op letten, dan kun je verder. Superfijn!

Judith (60 jr): Eindelijk snap ik die knoppen! Wat fijn dat Marijke alles zo begrijpelijk uitlegt! Ook gaat zij iedereen langs voor individuele aandacht en om te checken of je het begrijpt.  De praktijk vond ik ook heel leuk!

Marco: De angst voor de camera is nu weg. Ik heb er grip op de camera voor teruggekregen. De gebruiksaanwijzing biedt nu meer een kader. Ik vond het erg leuk om samen met Marijke naar foto’s en kunst te kijken en dit te bespreken.

Michiel (45): Marijke neemt de tijd om de belangrijkste dingen goed uit te leggen. Camerakennis en fotografie is een ingewikkelde materie die in elkaar grijpt. Je zit er dan helemaal in en je krijgt zin om te fotograferen en te experimenteren!

Marlon: Ik vond het heel leuk om de kunst in fotografie vanuit een ander oogpunt te ontdekken met elkaar. De herhaling van de theorie en het oefenen in de praktijk maakt dat je de kennis gaat ademen.

Cursisten over de Verdiepingscursus Fotografie

Jacinta: Marijke haalt de verhalen uit mijn fotowerk en brengt structuur in de chaos. Ik vind dat erg prettig. Ik neem die manier van denken mee en leer hiervan. Het geeft richting.

Vanessa: ik ben los gegaan met zwart/wit fotografie. Leuk die verschillende praktijkdagen, je kunt alle kanten op! Ik vind het heel prettig dat Marijke mij eerst mijn eigen ding laat doen. Dat vertrouwen stimuleert mij. Daarna gaan we het bespreken.

Han: Ik vond alle elementen in deze cursus erg leuk. De storytelling en de combinatie zw-w / kleur en technische wetenswaardigheden. Het spontane van de straatfotografie. Goede instructie. Het is prettig dat Marijke direct is in haar feedback op een aardige manier. Zij kijkt met een professionele blik naar foto’s op een hoger level, waardoor ze dingen ziet die ik nog niet zag. Daardoor ziet ze ook snel de samenhang in ons werk en waarin zij ons richting kan geven.

Frans: Stimulerend, een andere manier van kijken! Bij de instructies is werk van goede fotografen te zien. De opdrachten zijn leuk om te doen.

Stefanie: Iedereen leert veel van anderen en je wordt hierdoor op ideeen gebracht.

Elseline: Ik vind het heel fijn dat ik de cursus heb gedaan. Ben anders gaan nadenken over fotografie. Dit hebben we kunnen toepassen in de opdrachten.
Maaike: Heel leuke cursus. Heb geleerd anders te kijken.

Cursisten over de Mentorgroep Fotografie

Rabia:
Dankzij de begeleiding van Marijke is het persoonlijke verhaal dat ik wilde vertellen naar voren gekomen en heeft het vorm gekregen. Ik ben daar heel blij mee!
De lessen over procesmatige aanpak hebben mij hierbij geholpen.
Verder ervaar ik de diverse invalshoeken bij het groepsthema als een verrijking, evenals het bespreken van ieders persoonlijke werk.

Yuval:
By following the Mentorgroep Fotografie my look over my photography has changed .
I found it very interesting to relate to a photo and heart and see what others in the photo see.
I now have more tools to look at photos when i visit an exhibition, or when I’m looking at a photobook .
The “little opdrachten”: I found the it very fine , in times when I do not have an inspiration to do something new it gets me to photograph .
And the different subjects of these “little opdrachten” got me to experiment and think of subjects which i do not normally do and that is inspiring for me .

Petra:
“Wat was het gisteren een vreselijk leuke en leerzame avond.
Het is super leuk, dat er dingen aan de orde komen waar ik me nog niet echt in verdiept heb. Fijn dat je het in het echt kon laten zien.
En de voorbeelden van de foto`s, bekijken en bespreken vond ik ook heel leerzaam. Echt een eye-opener! Dank je wel!”

Annemiek:
“Ik heb veel van jou geleerd de afgelopen jaren, dank daarvoor! Het bespreken van foto’s in de les, als dan niet gemaakt n.a.v. een opdracht, heeft me geholpen beter te leren kijken, ook naar mijn eigen werk. Ook het analyseren van foto’s vond ik erg zinvol.”

Fotoworkshop Haarlem Sterk met Beeld - maak mooie foto's
Janny ter Meer (imago)coach over de Workshop Sterk met Beeld:

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden.’ Als liefhebber van tekst en voormalig redacteur heb ik de neiging tegen te sputteren. Woorden hebben ook kracht! Maar ja, hij is wel waar, zo bleek ook tijdens de workshop die Marijke Diel voor ViB (Vrouw in bedrijf) verzorgde.

Dat een goede profielfoto op LinkedIn belangrijk is, en dat je geen vakantiekiekje moet gebruiken, wist ik wel. Waar je nog meer op moet letten, legde Marijke haarfijn uit: Kijk de mensen aan, kijk niet weg. Let op de achtergrond: leidt hij niet af van jouw gezicht? Ze liet ons enkele voorbeelden zien van goede en verkeerde profielfoto’s. Heel leerzaam.

Foto’s bij een blog, ja, natuurlijk, doe ik. Dankzij Marijke weet ik welke vragen ik mezelf kan stellen: wat is het thema? Wat is de boodschap? Klopt dat met je tekst? Wat voor soort foto wil je, grappig of niet? Kunstzinnig of niet?

Al met al een leerzame workshop die mij als woordenliefhebber liet houden van beelden…

Janny ter Meer ‘maakt verlangens zichtbaar’

(imago)coach

www.jannytermeer.nl

FotocursusHaarlem.comEdu Spee over de Basiscursus en Vervolgcursus Fotografie:

De foto cursus bij Marijke kan ik zeker aanraden. Met veel plezier heb ik twee volledige cursussen gevolgd. Veel heb ik geleerd wat direct in de praktijk toe gepast kon worden. Tegenwoordig ben ik woonachtig in South Africa en het vast leggen van de Big 5 -Buffalo, Elephant, Leopard, Lion, and Rhino – is voor mij nog steeds een aangename wijze om de weekeinden door te brengen. Alles wat ik op het het gebied van fotografie bij hebt geleerd is begonnen met de vervolg opleiding bij Marijke.

Bij Fotogram in Amsterdam heb ik de basis van de fotografie geleerd maar de fijne kneepjes van het vak, het inzien van de techniek wordt op een simpele maar doeltreffende wijze door Marijke uit de doeken gedaan.

De praktijk oefeningen Sluitertijd en Diafragma zijn natuurlijk voor een groot gedeelte bij iedere fotocursus aanbieder gelijk maar vergeet niet dat de nabespreking en het inzichtelijk maken van de materie eigenlijk wel het meest belangrijke is.
Bij Marijke heb ik dat ervaren.

Als ik weer in de buurt zou wonen dan ga ik weer een vervolg cursus doen bij Marijke Diel Fotografie, waarom? Om de gemoedelijke maar ook professionele sfeer en de uitstekende opbouwende kritiek van de cursus leidster.

FotocursusHaarlem.com
Leo en Franciska Maarse over de Basiscursus Fotografie:

Zaterdag hebben wij samen met twee andere deelnemers de basiscursus fotografie gedaan bij Marijke. We vonden de persoonlijke aandacht van Marijke erg prettig. We kijken terug op een intensieve dag met een goede afwisseling van theorie en praktijk waar we geleerd hebben te spelen met diafragma, sluitertijd en filmgevoeligheid. Bij de oefening met het instellen van de sluitertijd hebben we met verschillende sluitertijden en met of zonder meetrekken Marijke op haar fiets gefotografeerd. De resultaten waren prachtig!

Ook de uitleg en oefeningen met het diafragma waren goed. De werking van de camera werd beeldend uitgelegd met behulp van een  ‘antieke’ analoge spiegelreflexcamera . Behalve over de technische vaardigheden leerden we ook veel over de compositie van foto’s aan de hand van foto’s van bekende fotografen.

Al met al is de basiscursus fotografie van Marijke een aanrader!

Franciska en Leo Maarse

Manal Belamlih-Bourahma over de Basiscursus Fotografie:

Beste Marijke,

Ik wil je nog bedanken voor de intensieve fotocursus die ik bij jou heb gevolgd, Ik heb er erg veel aan gehad en was de moeite waard.
De manier hoe je alles duidelijk had uitgelegd was super. Ik kon het makkelijk onthouden.
En je was erg creatief in de praktijk opdrachten dat was mijn favoriet.
Wellicht tot een volgende keer!